fredag 5 december 2008

Östbergs mästerverk växer fram

Stockholms stadshus under byggnation 1919. Invigningen var 1923.

Såg du K-Special på SvT ikväll om den fascinerande Ragnar Östberg och Stockholms stadshus? Inte? Missa i så fall inte repriserna på söndag och måndag. Klart sevärt.

På ålderns höst lär han under en promenad ha blickat mot Stadshuset och sagt: "Jag har ingen själ kvar. Den är nedlagd i det där huset." Vi som har förmånen att jobba i Stadshuset förstår vad han menade. Det är ett enastående hus och torde vara Sveriges absolut vackraste arbetsplats. I programmet berättar dottern Susanna Ramel och arkitekterna Gert Wingårdh och Thomas Sandell medverkar.

Det kommer mera...

8 miljarder kostar regeringens jobbpaket 2009. Mycket pengar men i perspektivet att Stockholms stad i veckan presenterade ett stimulanspaket på 20 miljarder kronor känns Reinfeldt-ministärens satsning blygsam. Prislappen är dock inte allt och tidsperspektiven är olika.

Regeringens åtgärder är pricksäkra och viktiga, särskilt det nygamla skatteavdraget för reparationer, om- och tillbyggnader (ROT). Skattereduktionen gör att villa-, radhus- och bostasrättsägare vågar göra nödvändiga uppfixningar av boendet och att vita och ärliga hantverkare kan ta upp kampen med svartjobbarna.

Bra var också att fordonsindustrin inte fick några särskilda livsuppehållande åtgärder. Volvo och Saab har genom ägarna Ford och GM ansvar att avveckla personal under ansvarsfulla former, i första hand genom att stimulera förtida pensionsavgångar, karriärväxlingar och avgångsvederlag. Bilar som inte är tillräckligt bra eller efterfrågade blir inte bättre eller populärare för att staten tar över ägandet eller pumpar in pengar. Att det snarare kan förvärra och fördröja nödvändig omstrukturering vittnade förre industriminister (c) Nils G Åsling om i P1 Morgon häromdagen när han dömde ut de egna 34-miljarderssatsningarna på varvsindustrin i slutet av 1970-talet.

Mitt tips är dessutom att det kommer mera från regeringen. Utan att säkert veta kan jag sätta en slant på att det kommer fler paket och även åtgärder som kommer att stimulera företagande och arbetsmarknad i bland annat Västsverige.