lördag 26 juli 2008

Flagga svenskt - inte med regnbågen

I går inleddes Europride i Stockholm. I år är det inte bara det svenska HBT-folket som festar och konfererar. För andra gången står Stockholm värd för hela Europas bögar, flator och transpersoner. Säkert väldigt kul för många och onekligen ett arrangemang som drar turister till Stockholm. Men för oss som inte delar HBT-rörelsens agenda, men som ändå självklart tycker att alla människor har ett unikt och lika värde och inte ska diskrimineras, finns vissa inslag som är väl magstarka.

I år är ett sådant att alla SL-bussar pryds med regnbågsflaggan, HBT-rörelsens symbol. Varje skattesubventionerad bussresa har alltså blivit något av en manifestation för HBT-rörelsen. Är det verkligen okej? Låt vara att många svenskar tycker som RFSL med flera, men i konsekvensens namn borde det i så fall inte också vara möjligt för Amnesty eller Naturskyddsföreningen att få sina flaggor exponerade på bussarna? Och varför är det bara åsikter som delas av majoriteter?

Vi katoliker har massor med festdagar när vi gärna skulle se den påvliga flaggan pryda Stockholms bussar. Eller när partier, åtminstone större sådana, har sina arrangemang i Stockholm? Varför inte s-flaggor över hela staden när sossarna har kongress i huvudstaden? Med tanke på hur många miljoner som de internationella kryssningsbåtarna drar in till Stockholms besöksnäring skulle det kanske inte vara så dumt att flagga med diverse rederiers flaggor när båtarna lägger till här i stan.

Min uppfattning är att offentliga, och skattefinansierade flaggstänger och liknande så långt som möjligt ska hållas fria från politiska, kommersiella och religiösa (sär)intressen. Ska det flaggas räcker det utmärkt med en svensk flagga. Någon extremt känslig kan nog säkert uppbringa en viss kränkthet av det också, men det är en samlande symbol för alla som mer eller mindre fast har sina bopålar neslagna i den svenska myllan. EU-flaggan och möjligen också FN:s är givetvis också okej, samt i Stockholms fall St Erik.

15 kommentarer:

Geronten - Patric Rylander sa...

...en synnerligen stringent och tolerant kommentar som är ganska självmarkerande, i synnerhet när avsändaren inte vågar träda fram utan väljer att vara anonym.

Anonym sa...

Äh, det är klart det inte är något att hänga upp sig på. Jag menar, med tanke på alla andara dumheter som de styrande lägger skattepengar på (miljoner till redan rika riksdagsledamoter till exemepel) så framstår flaggorna på bussarna som något rätt harmlöst.

Har inte bussarna i 08 svenska flaggor annars under sommaren? Det har de i Götet i alla fall. Ha det gött!

Anonym sa...

Jämförelserna i blogginlägget haltar en del. Amnesty, Naturskyddsföreningen, Påven osv är alla organisationer eller personer.
Regnbågsflaggan är inte knuten till någon organisation, person eller politiskt parti. Det är en symbol, fri för alla att använda, som står för respekt för medmänniskorna och för mångfalden bland oss människor.
Vill man spetsa till det lite så kan man säga att SL flaggar för alla människor när de flaggar med regnbågsflaggan, till skillnad från när de bara flaggar för Sverige och svenskarna.

Geronten - Patric Rylander sa...

Du är nog ganska ensam om att inte se regnbågsflaggan som en symbol för HBT-rörelsen och dess agenda. Att flagga med regnbågen är en sympatiyttring och en markering mot oss som inte tycker som RFSL med flera.

Geronten - Patric Rylander sa...

...förresten: vi kan ju alltid flagga med fisken en urgammal symbol för kristna eller på första maj med den röda flagga som symboliserar rbetarrörelsen i vid bemärkelse. Går det med regnbågar så... och dessa flagor är inte knutna till organisattoner (vilket jag för övrigt anser att regnbågsflaggan i ganska hög utsträckning är i vårt land, till RFSL närmare bestämt)

Eklindh sa...

Det är du som anser att regnbågsflaggan är knuten till RFSL. Och visst. I Sverige så är det i stor del RFSL som har monopol på att tycka och uttala sig när det handlar om HBT personer. Men flaggan används också av oss som inte tycker som RFSL.

Men det är ju dumt att ha någon nyans på åsikterna. Vi klumpar ihop alla HBT personer med RFSL så kan vi klumpa ihop Livets Ord, Katoliker, Svenska kyrkan och någon annan sekt.

Eklindh sa...

Och ja detta är ett bittert inlägg.

Geronten - Patric Rylander sa...

Gör det för all del. Klumpa ihop oss. Livets Ord och Katolska kyrkan frikyrklighten och stora delar av svenska kyrkan samarbetar alldeles utmärkt i ekumeniska sammanhang. Vi har heller inga problem att enas bakom urkristna symboler som exempelvis fisken och framförallt korset som vi alla använder oss av oavsett kyrkotillhörighet.

Eklindh sa...

Tänk vad skönt det blir när ni skall "kräva" något sen. Då kan man ju använda orden nej för Jehovas Vittnen tycker och då kan inte ni tycka så.

Anonym sa...

Jag borde vetat bättre än att försöka förklara något för en av religion besatt person.
Hatet som ligger till grund för Rylanders kommentarer är samma hat som är bränslet i alla religioner från kristendomen till marxismen. Hatet mot alla som inte gör som gud (det vill säga patriarkatet) säger.
Funnes det en gud så hade han för längesen slagit till marken de personer som så högmodigt använder sig av hans namn för att sprida hat och våld.
Tyvärr lär vi få leva med dessa monster som hatar och spottar ur sig sitt hat och sina fördomar.
Kristdemokrater och andra antidemokratiska individer som lägger bränsle på nynazisternas våld mot dem de finner avvikande.
Varje nedslagen transvestit, varje mördad bög och varje diskriminerad flata är offer för våld som religiösa fanatiker ger sitt tysta samtycke.
Jag hoppas att regnbågsflaggan en dag kommer att kväva allt detta oresonliga hat.

Geronten - Patric Rylander sa...

Säg något som går HBT-rörelsen emot, om det så bara gäller bussflaggor, så är du ett hatiskt monster och hantlangare åt nazister.

Tack för ännu ett självmarkerande inlägg som säger en del om den toleransen bland de "toleranta".

Per Hagwall sa...

Håller helt med om din flagganalys Patric. Flaggpolicyn skall styras av klara regler och inte av vilken förening den som för tillfället är ordförande för SL:s presidium är med i. Oavsett hur vällovligt syftet är.

Det är inte heller första gången Prideveckan genom effektiv lobbying, "den som säger emot är homofob", lyckas utverka helt enastående privilegier. T ex så har Stockholms poliser sedan ett par år - i direkt strid mot Polislagen - fått tillstånd att gå uniformerade i demonstrationståget på Pride.

Motiveringen är att "det skall visas att det finns homosexuella i poliskåren". Ja, det finns, och skall finnas, djurgårdare, pingstvänner och kommunister i poliskåren också, men ingen av dessa har rätt att gå uniformerad i en demonstration. Förbudet finns av en god orsak, det borde vara självklart att det skall tillämpas lika för alla.

Anonym sa...

Kommunister i poliskåren..? Ja du Hagwall, de är nog inte många alls i så fall. Bögar och flator vet jag minst en av varje eftersom jag känner dem, men jag har aldrig träffat en snut som röstat vänster om sossarna. Inte en enda.

Ha det gött!

Anonym sa...

Per Hagwall:
Traditionellt har det varit så att man som homosexuell fick finna sig att bli utsatt för våld eftersom polisen och rättsväsendet delade förövarnas homofobiska attityd. Under senare delen av 1990-talet fick vissa nyckelpersoner inom polisen upp ögonen för detta och man bestämde sig för att göra något åt det. En åtgärd var att uppmana och stödja homosexuella inom poliskåren, vilka tidigare inte kunnat komma ut eftersom attityderna var så hatiska.

I Stockholm gick man längst och bestämde att det inte var rimligt att så många brottsoffer fruktade polisen. Därför valde man att medvetet marknadsföra polisen gentemot HBT-kulturen parallellt med satsningar på internutbildning. Detta har gett resultat. Fler homosexuella vågar numera anmäla brott de blivit utsatta för.

Alla gillar naturligtvis inte denna utveckling. Inte minst många kristna blir mer irriterade över regnbågsflaggor är grymma hatbrott. Men jag tror att de allra flesta människor tycker att polisens strategi har varit bra. Och de flesta förstår nog att den inte heller är begränsad till brott mot homosexuella. Exempelvis har ju polisen valt att medvetet satsa på att utbilda polisen i kunskaper om kvinnomisshandel genom att särskilt marknadsföra sina specialutbildade kvinnliga poliser.

Per Hagwall sa...

Christopher:
Vilka andra demonstrationståg tycker du att det är ok att poliser deltar i iklädda sin uniform?

Det går alldeles utmärkt för polisen att verka för tolerans utan att godtyckligt bryta mor Polislagen.

många kristna
I så fall hade jag nog varit mer populär hos Smålandsposten ;)