lördag 26 juli 2008

Vårdnadsbidraget ger möjligheter

Vårdnadsbidraget på väg att floppa, skriver Dagens Nyheter idag. Tidningen har pratat med sju av Stockholms 14 stadsdelsförvaltningar och kommit fram till att "bara" 75 familjer har ansökt om bidraget. För mig var det inte ett helt oväntat journalistiskt knäck så här i sommatorkan.

Beslutet i Stadshuset fattades för ungefär sex veckor sedan och informationen har knappt haft en chans att nå ut till föräldrarna. De som redan nappat torde ha varit de allra mest intresserade och engagerade. Situationen var likartad med de hushållsnära tjänsterna. Det tog ett tag innan det verkliga intresset slog igenom i statistiken. En någorlunda rättvisande utvärdering kan därför först göras fram emot nyår.

Vårdnadsbidraget är en av mandatperiodens kanske viktigaste valfrihets- och rättvisreformer. Antalet intresserade är egentligen inte så viktigt. Avgörande är i stället att det ger ännu en möjlighet för föräldrar att få ihop livspusslet. För en del som vill ha mer tid med barnen är det ett viktigt alternativ. Med tanke på att varje förskoleplats subventioneras med ungefär 100 000 kronor per barn och år är det inte för mycket begärt att det finns något för de föräldrar som väljer andra alternativ.

Men handen på hjärtat: jag tror inte heller att vi kommer att få se en masstängning av förskolor för att föräldrar väljer vårdnadsbidraget. Och det är väl för övrigt något som borde glädja även bidragets motståndare. Farhågorna om en urholkad barnomsorg är överdrivna. De flesta är mycket nöjda med förskolan, och med det samhällsklimat som är i Sverige och de ersättningssystem som byggts upp under årtionden, är det inte konstigt att det tar tid att omvärdera och vidga vyerna. Men för en del är vårdnadsbidrag en möjlighet och det bör beslutsfattarna respektera.

Undersökning efter undersökning, och även dagens DN-artikel, visar att föräldrar tycker att bidraget är en bra idé. Därför är det bara att beklaga att regeringen inför vårdnadsbidraget med armbågen. Det är uppenbart att kristdemokraterna varit ganska ensamma om att stå på föräldrarnas sida i det här fallet.

Vårdnadsbidraget borde givetvis ha varit högre än 3000 skattefria kronor per barn och månad (heltid). För mig är det också en gåta hur den skrivning i alliansöverenskomelsen från sommaren 2006 som talar om vårdnadsbidrag för barn 1-3 år har kunnat tolkas som att det ska upphöra den dag barnet fyller tre.
Tänk om jag som arbetsgivare med anställda som har beviljad semester veckorna 28-31 skulle kräva att de inställer sig på jobbet måndag vecka 31? 28-31 innebär att måndag vecka 32 är första arbetsdagen. På samma sätt innebär 1-3 att vårdnadsbidraget ska upphöra när barnet fyller fyra år. Någon har blivit blåst, och tyvärr är det inte finansminister Anders Borg.

Varför kan förresten inte vårdnadsbidraget gälla 1-5 år, alltså till en dag barnet börjar i förskoleklass? Och varför ett kommunalt vårdndsbidrag? Jag är för kommunalt självstyre, men det här är en reform fullt jämför bar med förskolegarantin etc och borde därför gälla lika över hela landet. Har du oturen att bo i en s-kommun ska du ändå ha samma möjlighet att ge ditt barn den omsorg som passar bäst efter era förutsättningar.


Syskonen Agnes och Edvin Rylander glassar lös under sommarens semester i Oxford, England

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fast problemet är väl att nästan inga har råd att vara hemma med bara sketna 3000. Min blivande fru tjänar en dryg tredjedel mer än jag, som ligger på LO-genomsnittet. Och om nu vår kommun (Göteborg) skulle införa vårdnadsbidrag, vilket iofs aldrig kommer att hända, skulle det vara jag som blev tvingad att vara hemma för den osannolika händelse det skulle dränera kommunens dagisbudget så kraftigt att vi tvingades till det.

Inse faktum, vårdnadsbidraget är förlegat och hör forntiden till!

Ha det gött!

Geronten - Patric Rylander sa...

Många föräldrar tycker inte som du. De ser vårdnadsbidraget som en möjlighet. 3000 kronor är inte mycket, kd vill ha 6000 kronor. Men det är i all fall betydligt mer än de noll kronor som hemmaföräldrar har fått tidigare. Mest intressant torde vårdnadsbidraget bli för de som villkombinera jobb och att vara hemma lite mera. Bra och hyfsat politiskt korrekt :)

Återinför sambeskattningen! sa...

Varför talar nästan ingen om sanningen bakom Sveriges socialistiska dagissystem? Ett barns dagisplats kostar cirka 12000 skattekronor i månaden! Varför bara 3000 i vårdnadsbidrag när dagisanvändarna alltså får 12000??

Vi subventionerar alltså dagens ordning med helt förskräckliga summor pengar... Varför verkar det vara av yttersta ideologiska vikt att ha ett system där små barn uppfostras institutionellt istället för hemma hos - hemska, reaktionär tanke - sin MAMMA!??

På flera sätt har det nutida Sverige helt spårat ur, ett exempel är den s.k. jämställdheten (läs: uppifrån påtvingade likformigheten) som gått helt överstyr och jag och min familj överväger definitivt emigration om galenskapen fortsätter - oavsett vilka som vinner valet i höst, ty det finns ändå inte något konservativt parti i sveriges riksdag numera. KD borde vara ett alternativ, men sviker sin uppgift - grovt.