I fredags lämnade Lennart Sjögren uppdraget som kristdemokraternas partisekreterare. Fredag denna vecka väntas besked om efterträdare när partistyrelsen sammanträder. Så här i elfte timmen kommer här några tankar som förhoppningsvis kloka personer i partiet redan har tänkt:
1. Kristdemokraterna behöver en stark politiker med rikspolitisk lyskraft. Det borde vara en självklarhet i kravprofilen. I synnerhet för ett litet regeringsparti där partiledaren är uppbunden av vardagen som socialminister och inte kan ta ut svängarna för partiet. Av outgrundliga skäl har kristdemokraterna ett antal år valt att satsa på partisekreterare som i bästa fall kan sägas ha varit hyfsade organisatörer. Det duger inte. Det gör det inte heller att vara en godkänd kommunpolitiker. Lennart Sjögren och Urban Svensson har helt enkelt inte varit rätt personer på jobbet, vilket de naturligtvis inte själva kan lastas för. Partiet behöver en person som kan uppträda med självsäkerhet och integritet i riksmedia.
2. Fredrik Reinfeldt förändrade sitt parti tillsammans med en liten tight krets som hade en gemensam bild av vad som behövde göras och hur de ville att partiet skulle uppfattas. Vilka är Göran Hägglunds förtrogna? Och hur lyder diagnosen av partiets situation och recept för framgång? Jag vet inte. Vad värre är är jag inte säker på att partisekreteraren heller har vetat det, och varit den nödvändiga del av partiets ledarskap som han måste vara. Den person som presenteras på fredag måste stå Hägglund mycket nära och dela hans bild av partiets nuläge och framtidsmöjligheter för att det ska fungera.
3. En partisekreterare måste ha mandat och förtroende att förändra inom ramarna för partistyrelsens beslut och partiledarens vilja. I första hand gäller det naturligtvis bygget av riksorganisation och partikansli. Därför anser jag att det var feltänkt att låta Lennart Sjögren leda en större omorganisation som sin sista åtgärd innan avgången. Det binder upp efterträdaren och gör det svårare att bygga en organisation som passar henne eller honom. I förlängningen blir frågan: vilket mandat att utveckla politiken kommer en partisekreterare att ha som inte ens får förtroende att formera sitt eget lag?
4. Partisekreteraren ska vara den röda trådens väktare, säga ifrån när budskapet blir alltför spretigt eller när kommunikationen inte hänger ihop. Lanseringen av "verklighetens folk" är nog det bästa och mest hoppingivande som hänt under Hägglunds ledarskap, men det blev inte mycket mer än ett antal tal, debattartiklar och några månaders spin i riksmedia. KD hade behövt en partisekreterare som hade förmått leda arbetet vidare, från tal och utspel, till politisk konkretion på alla nivåer. Många riksdags-, kommun- och landstingspolitiker försökte men kände sig rätt ensamma.
5. "Det värst som kan hända ett parti är att ge svar på frågor som ingen ställer", har en erfaren opinionanalytiker sagt. Handen på hjärtat är nog kristdemokraterna rätt bra på att göra det. Partiet behöver snäppa upp sin omvärldsbevakning och kapacitet att följa och analysera trender och strömningar i väljarkåren - och framförallt att dra strategiska och operativa slutsatser. Allt partiets tyckande kan inte sättas i skyltfönstret, och ett parti i KD:s situation måste i första hand prioritera de väljargrupper som lättast kan lockas som väljare. En ny partisekreterare måste ha en central roll i detta byggande av ett mer tänkande, analytiskt, och därmed också tydligare kristdemokratiskt parti.
Lycka till med rekryteringen!
måndag 13 december 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Den partisekreterare med ovan beskrivna kravspecifikationer finns inte...."sorry"! Fler indianer med overall, tack!!
En bra kravspec, Patric. Den kan nog behöva talas om för fler...
Håller väl med om mycket som du skriver. Dock några synpunkter;
1) Hägglund kommer näppeligen att kunna utse någon som han är VÄLDIGT förtrogen med. Det kan väl på tjänstemannasidan sägas vara stabschef Ehrenberg och statssekreterare Forssmed. Den första troligen bakom mycket av Hägglunds försök att få fokus på andra frågor än abort och homosex och istället tala verklighetens folk, den senare oklart hur han ställer sig till en del av det nya, men han var väl inblandad i partiets rapport om politikens gränser, så helt främmande är han väl knappast för tankarna. MEN hur ska dessa kunna utses om det finns partistyrelseledamöter och andra som rasar mot (i mitt tycke felriktat) att allt för mycket i partiet styrs från regeringskansliet?
Nya presschefen Kits har säkerligen Hägglund öra, men vet väl för lite om partiets inre liv för att komma ifråga.
Tipset är väl därför att det blir en kommun- eller landstingspolitiker även denna gång. Vem det nu skulle kunna vara. Kommunalrådet Ankarberg är väl den som uppfyller dina kriterier bäst, men hon lär knappst vilja flytta på sig som kommunalråd i en kommun med starkt kd-stöd, till förmån för partiets uppförsbacke på riksplan.
Förtrogna förtroendevalda kanske är Attefall och Larsson, men de är uppenbart upptagna med annat. Riksdagsgruppen innehåller väl inte så många som klarar din specifikation, men Henriksson är väl säkert bland de som är förtrogna med Hägglund.
2) Det är väl strunt samma vem som omorganiserar partikansliet så länge alla är överens om att det blir bra och möter de problem som funnits? I vilket annat läge som helst hade en ny partisekreterare kommit till dukat bord. På den punkten är det ingen skillnad från tidigare, annat än att om man väntat på en ny partisekreterare hade partiet lamslagits organisatoriskt under nästa år. INTE bra!
3) Röd tråd i all ära. Men är partiet förmöget att hålla en röd tråd? Vilka i partiet höll sig till den gemensamt beslutade kommunikationsplanen? Bland de kommun- och landstingspolitiker som du talar om?
Håller med om att "Lanseringen av "verklighetens folk" är nog det bästa och mest hoppingivande som hänt under Hägglunds ledarskap"
Du skriver därefter "men det blev inte mycket mer än ett antal tal, debattartiklar och några månaders spin i riksmedia"
Min uppfattning till att det senare blev sanning är pga att den partisekreterare som nyligen slutat inte själv varken lever som eller vet vad "verklighetens folk" är.
Tack för kommentarer! Bra att diskussionen rullar vidare. Fortsättningsvis kommer jag vara mycket tveksam till att besvara kommentarer från anonyma. Vill du ha respons från mig vill jag att du vågar stå för det du skriver.
Jag är övertygad om att det är helt avgörande att en partisekreterare har samma bild av vad som behöver göras som partiledaren. Den som utses efter Sjögren måste ha en snarlik bild av partiets nuvarande situation och problem och ha en med Hägglund gemensam agenda för hur den nedåtgående trenden ska vändas.
Det är också helt nödvändigt med nära nog daglig kontakt mellan partisekreterare och partiledare och att partisekreteraren är delaktig i de strategiska överväganden som görs av partiledningen i allmänhet och Hägglund i synnerhet. Personkemin måste funka. Annars går det inte. Är det inte möjligt att hitta någon kandidat som klarar detta får man fundera ett varv till på partiledarens bild av nuläge och framtid ser ut, och i värsta fall ta diskussionen om den nuvarande partiledaren verkligen är den rätte att leda resan framåt.
Jag har förvisso inte varit partiledare eller partisekreterare, dock förbundssekreterare i KDU och borgarrådssekreterare/kanslichef, vilket på sina nivåer på sätt och vis är lika med partisekreterare. Hade jag haft en helt annan bild av framtiden än förbundsordföranden eller borgarrådet skulle det inte ha fungerat och någon av oss ha fått kliva åt sidan.
Angående omorganisationen är det självklart inget problem med Sjögrens arbete om man tycker att efterträdaren ska fortsätta jobba i Sjögrens anda. Vill mn däremot ha förändring och en bättre fungerande riksorgansation är det feltänkt.
Skicka en kommentar