måndag 23 juni 2008

Bulor ger huvudvärk för pendlare - och för Arbetsmiljöverket

I dag kom Arbetsmiljöverkets bidrag till kaoset för oss som pendlar till stan från de södra kranskommunerna. Trafiken på direktbussarna 812, 813 och 815C från Tyresö till Centralen/Vattugatan skyddsstoppas tills vidare. Anledning? De stygga vägbulor som byggts med anledning av byggnationerna i Södertunneln och den nödvändiga sänkningen av hastigheten. Busschaufförerna kan få ryggskador. Det är så att man tar sig för pannan, givetvis under förutsättning att jag inte är alldeles felunderrättad om anledning till den indragna trafiken.

Alltså: var finns proportionerna? Trafiken på de tre busslinjerna går in till stan i högtrafik på morgonen och ut från stan några timmar på eftermiddagen/kvällen. Med sommartidtabellen har turtätheten minskat. Det borde gissningsvis innebära att en chaufför max hinner passera bulorna fem,sex gånger per arbetspass, och det dessutom till den enorma hastigheten av 30 km/h. Någon med överkänslig rygg kanske kan bli lidande, men jag har svårt att tro att det skulle göra en hel yrkeskår invalidiserad.

Nu får tusentals söderpendlare ännu rörigare att ta sig till jobbet och soppan på Gullmarsplan blir ännu värre. Detta på grund av ett överkänsligt statligt verk, antagligen triggat av ett ännu överkänsligare fack.

Proportioner som sagt. Samma verk har stoppat den hämtning av sopsäckar (på 20-30 kilo?) i vissa radhusområden som företrädesvis utförs av välbyggda manliga sanitetstekniker. Men när skyddsstoppades exempelvis det kvinnliga slitet inom vården? Där kan det snarare röra sig om 60-100 kilo... Men det är skillnad på folk och folk.

4 kommentarer:

Karl Henriksson sa...

Ge dem nu inga nya idéer, Patric! I äldreomsorgen har vi tillräckligt med problem med alla äldreboenden som måste byggas om för att handfatet är några centimeter för nära toalettstolen...

Geronten - Patric Rylander sa...

Haha... du har helt rätt. Men håll med om att det är en intressant jämförelse.

Anonym sa...

Ja vad ska man säga. Kan bara hålla med dig Patric Var finns Proportionerna

grsu sa...

Dessutom hävdar vägarbetarna att busschaufförerna är sämst av alla trafikanter att hålla 30-begränsningen. Inte undra på att de får ont i nacken om de ska flyga över guppen i >60km/h...