måndag 30 juni 2008

Kommunal-Bussarbetsgivarna 0-1

Kampen om opinionen är kanske det viktigaste för att gå segrande ur en konflikt. När Kommunal förra året blåste till strid och drev på för högre löner inom bland annat äldreomsorgen var det många som stod på fackets sida.
Inför busstrejken i morgon ser det annorlunda ut. Att så totalt och okänsligt lamslå stora delar av Stockholms län är ingenting annat än att skjuta sig själv i foten. Den som vill ha opinionen på sin sida för att öka trycket på arbetsgivaren börjar inte med att helt klippa banden mellan bland annat Tyresö, Värmdö, Norrtälje och Stockholm.
Stackars busschaufförerna som har ett fack som inte bättre förstår grundläggande konfliktpsykologi. Kommunal-Bussarbetsgivarna 0-1!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte Kommunal som är ute och cyklar utan arbetsgivarna. Om de verkligen månade om sina kunder skulle de se till att deras anställda har acceptabla arbetsvillkor, svårare än så är det inte. Och vi andra bör stå på de strejkandes sida och lägga våra egna behov åt sidan för en gångs skull. Det är okristligt att missunna människor ett bra liv bara för att man själv tvingas till vissa eftergifter!

Katja J

Geronten - Patric Rylander sa...

Okristligt eller inte... att lamslå hela kommuner och göra det omöjligt att ta sig till jobbet eller hämta och lämna på dagis är inte att ta samhällsansvar. Med facit i hand blev busstrejken en fars som inte gav någon positiv bila av någon av partrerna i busskonflikten

Anonym sa...

Det är arbetsgivarna som brister i samhällsansvar - de som äger kapitalet måste också ta det grundläggande ansvaret för att deras anställda har ett drägligt liv. KOmmunal är inte skyldiga att ta det där samhällsansvaret du talar om och varför glömmer du så lägligt bort vems ansvaret egentligen är? Är det för att du tillhör ett fackföreningsfientligt, och därmed också reformfientligt och människofientligt, parti? Ja, förmodligen. I kristdemokraternas värld ska vi buga och bocka för överheten. Men i bibeln står ingenstans att man ska buga för någon annan än Gud, glöm inte det!

Katja J

Geronten - Patric Rylander sa...

Menar du på fullt allvar att du/busschaufförerna levde ett odrägligt liv innan den famösa strejken? Det ger ju i så fall ännu en dimension åt strejkretorikens bristande kontakt med verkligheten. Innan du tar i så du spricker kan jag meddela att jag blott är tjänstledig från ett jobb hos ett fackförbund, så avtalsrörelser och konflikter är för mig inget obekant. Inte heller betydelsen av att vårda strejkinsrumentet och att upträda på ett ansvarsfullt sätt - och det är något helt annat än vadkommunal gjorde under strejken. Att bevilja dispenser för resor till kennelklubbes hundevenemang på mässan, men inte för vanligt folk i kranskommuner som vill ta sig till jobbet.... behöver man säga mer.