onsdag 11 juni 2008

Miljön får inte bli en överideologi

Miljönfrågan är viktig. Men är den verkligen viktigast? Jag kan inte låta bli att ställa frågan efter en snabb genombläddring av det förslag till "miljöpolitik för en globaliserad värld" som en arbetsgrupp inom kristdemokraterna presenterade i går. Mycket på de 97 sidorna är bra och klokt, men som alltför ofta när miljöfrågan kommer på tal inom kristdemokraterna tycker jag att det ser ut att finnas en aningen bristande medvetenhet om att människan inte lever allenast av partikelfri luft och gröna skogar.

Det är klart att det går att fortsätta höja bensinskatten om man till varje pris vill ha bort bilarna. Men vad blir konsekvensen för småbarnsföräldrar som försöker få livspusslet att gå ihop eller för glesbygdsbor som inte bara behöver bilen för att komma till jobbet? Visst kan man också säga nej till Förbifart Stockholm (som det bara snuddas vid i rapporten men som en majoritet av miljögruppens medlemmar är emot) ur ett kortsiktigt miljöperspektiv, och strunta i att en enig region anser att det är en av de absolut viktigaste satsningarna för tillväxten i Stockholmsområdet. Att de bilar som trafikerar förbifarten kommer att drivas med annat än fossila bränslen verkar inte heller göra de riktigt inbitna motståndarna mer positiva.

För mig kan aldrig bilen i sig vara problemet. Det är utsläppen vi ska bekämpa, inte redskapet för transporter och mänskliga möten. För mig är det ärligt talat inte heller särskilt kristdemokratiskt att göra miljön till en överideologi.

Människan är utgångspunkten för den kristdemokratiska ideologin, inte enbart eller ens i första hand hennes livsmiljö. Den är viktig men det är många andra frågor också för att man ska kunna leva ett "människovärdigt" liv. Att ha ett jobb (som är resultatet av tillväxt) och få ihop livspusslet (med bland annat bilen) är faktiskt inte mindre viktigt än miljön. Det är lika viktigt.

Utmaningen ligger i att bygga en politik som erkänner vardagens realiteter och kompromisser. Då måste det bli miljö och tillväxt, miljö och fungerande transporter. Ibland kanske miljön får väga lite tyngre, andra gånger måste den stå tillbaka en aning för andra mänskliga värden. Annars hamnar kristdemokraterna i miljöpartifällan och kommer att få svårt att locka borgerliga väljare som står med fötterna på jorden.

Jag ser med spänning fram emot sommarens kd-ting och hur den framtida miljöpolitiken kommer att se ut. Jag hoppas verkligen att den blir borgerlig, men framförallt människotillvänd...

1 kommentar:

Anonym sa...

Amen!