tisdag 20 maj 2008

Kommunal applåderar orättvis familjepolitik

Förskola är viktigare än vårdnadsbidrag för svenska folket. Den slutsatsen drar fackförbundet Kommunal som låtit Novus Opinion fråga 1000 svenskar: "Tycker du att en kommun ska välja att införa ett vårdnadsbidrag även om kostnaden för det innebär att kvaliteten i förskolan måste försämras?"

Som man frågar får man svar, brukar det inte sällan sägas i opinionssammanhang - och det gäller sannerligen i det här fallet. Kommunals frågeställningen är ungefär lika begåvad som om man skulle låta respondenterna ta ställning till "Tycker du att en familj ska välja förskola även om det är negativt för familjelivet och innebär att barnen mera sällan får träffa sina föräldrar?" Svaren är i båda fallen ganska givna.

Verkligheten är inte så svart-vit som Kommunal vill ge intryck av. Valet gäller inte förskola eller vårdnadsbidrag, kvalitet eller förfall, arbete eller "hemmafruar". Ingen vill att vårdnadsbidraget ska gå ut över förskolans kvalitet, tvärtom ska satsningar förskolan genomföras samtidigt som föräldrarna får möjlighet till lite mer tid för barnen genom vårdnadsbidrag för den som vill det. Det är faktiskt möjligt att göra både och...

För alla passar inte vårdnadsbidrag och då slipper man givetvis. Men hur är det med förskola? Slipper man det? Hur stora möjligheter har de familjer hittills haft som föredragit andra lösningar på barnomsorgen?

Jag ska erkänna att jag tycker att vårdnadsbidraget kunde ha varit både högre och omfattat äldre barn än ett till tvååringar. Jag tycker också att medborgare i alla svenska kommuner borde ha fått erbjudandet. Nu kommer det nästan bara bli alliansledda kommuner som inför bidraget, trots att det är en viktig valfrihetsreform.

Men trots sina brister är regeringens modell för vårdnadsbidrag ett stort och viktigt steg i rätt riktning. Ett steg bort från den ensidiga och likriktande familjepolitik som socialdemokraterna drivit i decennier - och som applåderas av Kommunal.

Inga kommentarer: